FAQ

Hur betalar man på klubben?

Betalningar för t.ex. tandemfilm/foto eller för att fylla på sitt hoppkonto sker via kortbetalning eller swish.

Packar man fallskärmen själv?

I början får man hjälp med packningen, efter ca 20 packningar är man behörig att gå packkurs så att man själv kan hjälpa nya med deras packning.

Kan man bo på klubben?

Ja, vi har många sängplatser. Går du kurs är det gratis att bo över.

Hur många hopp gör man på en dag?

Vid bra väder kan en elev göra 1-4 hopp. En del erfarna hoppare kan göra 8 hopp eller fler på en dag.

Finns det möjlighet att köpa mat?

Det finns en kiosk där det går att köpa frukost och lunch med kontanter eller Swish. Kvällsmat brukar vi ordna gemensamt.

Kan jag andas i frifall?

Självklart kan du det. Vissa kan dock uppleva en svårighet att andas i frifall på grund av den höga hastigheten i samband med att man har öppen mun och vrålar för full hals. Att stänga munnen och andas genom näsan gör att du undviker detta och om det skulle vara så att du fortfarande har problem kan du prova kupa händerna framför näsa och mun och andas som vanligt. Under fallskärm så flyger vi i samma hastighet som vi cyklar och då blir det genast lätt att andas igen.

Blir det ett hårt ryck när skärmen öppnas?

Det är väldigt ovanligt att en tandemskärm öppnar med ett hårt ryck. Dagens skärmar är designade på ett sådant sätt att de ska öppna mjukt. Har du ryggbesvär, skelettskada/sjukdom rekommenderar vi dig att rådfråga din läkare.

Vilken höjd hoppar vi från?

Vanligtvis 4000 meter.

Hur fort faller man?

Ca 200 km/h. Dock varierar det något beroende på kroppsstorlek och vikt.

Hur långt tid innan ska jag vara på plats?

Ni bör vara på fältet strax innan er bokade tid. Vill ni komma tidigare för att titta på hoppning eller ta en fika är ni givetvis välkomna. Hoppfältet öppnar kl 09.00.

Hur bör jag vara klädd?

Bekväma kläder och gympaskor. Tighta jeans rekommenderas inte då det kan minska din rörlighet. Ni kommer att få låna en overall av oss.

Kan jag ha glasögon eller linser?

Självklart! Säg till din instruktör om du vill ha glasögon så ordnas lämpliga gogglar för dig.

Hur är det att landa?

Flera faktorer spelar in i landningen. De flesta tandemlandningarna är väldigt mjuka. Om vindarna är rätt kan vi stå upp i landningen, annars landar man mjukt sittandes.

Tänk om jag är höjdrädd?

Många kan vara tveksamma till att hoppa på grund av höjdrädsla. Ett fallskärmshopp går inte att liknas med att stå på en stege, bro eller byggnad. Efter att vi har lyft försvinner vår höjdkänsla ganska snabbt. 4 km ovan marken så har vi inga referenser plus det faktum att vi rör oss framåt gör att höjdrädslan och svindel försvinner.

Kommer jag kunna se min vän om vi hoppar tandem samtidigt?

Du kommer med stor sannolikhet se din vän lämna planet men i frifall har man en separation på ca 500 meter av säkerhetsskäl. När ni sedan hänger i fallskärm blir det lättare att se varandra igen.

Kan vi filma vårt eget hopp?

På marken får ni filma så mycket ni vill! I och kring planet är det bara vår egen kamerapersonal som får filma. Detta gäller även vid landningsområdet.

Kan vi dela video?

Två personer kan vara med i samma video på marken när man filmar förberedelserna och senare även vid uthopp ur planet samt eventuellt landningen. Det är dock bara en som kan bli filmad i frifall.

När är den bästa tiden att hoppa?

Det har ingen betydelse vilken tid på dagen man hoppar, upplevelsen är densamma.

Hur lång tid innan bör vi boka vårt hopp?

Desto tidigare ni bokar desto större sannolikhet får ni den tiden ni vill ha, men det går även bra att boka ditt hopp bara dagarna innan.

Jag älskade mitt tandem, vad gör jag nu?

För alla som vill börja hoppa så anordnar vi ett flertal kurser varje år. Gå in på fliken kurser och ta reda på vilken kurs som passar dig!

Kan man inte få fotografierna billigare om man bara vill ha ett?

Nej. För det första är det många olika bra bilder från brief, exit, frifall och till sist landningen; men framförallt är det inte mindre arbete att ta en bild än att ta flera. En taxichaufför måste ta lika mycket betalt oavsett om det bara är en passagerare i bilen eller om den är full. Arbetsinsatsen är densamma.

Min fråga var inte besvarad här, hur gör jag för att ta reda på svaret?

Vi gör vad vi kan för att besvara de vanligaste frågorna här. Om vi inte inte lyckades besvara din fråga här kan du gå in på fliken kontakt och höra av dig till lämplig person med dina funderingar.